vino-z-mutenic

Rozdělení vín podle obsahu zbytkového cukru po zpracování. V České republice jsou vína označována dle obsahu cukru v hroznové šťávě v době sklizně a dále dle obsahu zbytkového cukru po prokvašení hroznů.

1. Suché víno

Víno, které prokvasilo na nízký obsah zbytkového cukru, který smí obsahovat:
a) max. 4 g zbytkového cukru na litr nebo
b) max. 9 g cukru v litru, pokud rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin přepočtený na kyselinu vinnou je 2 gramy nebo méně

2. Polosuché víno

Vína se zbytkovým cukrem, který je větší než nejvyšší hodnota stanovená pro vína suchá, ale nepřesahuje:
a) 12 g v litru vína
b) 18 g v litru, pokud rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin přepočtený na kyselinu vinnou je 10 gramů nebo méně

3. Polosladké víno

Obsah zbytkového cukru ve víně je větší než nejvyšší hodnota stanovená pro vína polosuchá, ale dosahuje nejvýše 45 g na litr vína.

4. Sladké víno

Vína s vyšším obsahem zbytkového neprokvašeného cukru – ve výši nejméně 45 g na litr vína. Zpravidla se jedná o vína speciální, určená pro dlouhé zrání.